Arteriosclerose & hoge bloeddruk

/Arteriosclerose & hoge bloeddruk
Arteriosclerose & hoge bloeddruk 2016-12-15T16:27:31+00:00

In de volksmond bekend als “aderverkalking”, is arteriosclerose een van de belangrijkste gangbare ziektes en oorzaak van een breed spectrum aan welvaartsziekten die daar verband mee houden. Het betekent het proces van de vernauwing, verkalking en ten slotte de verstopping van de bloedvaten. Zoals bekend, zorgen de bloedvaten ervoor dat de organen en het lichaam van zuurstof, energie en voedingsstoffen wordt voorzien.

Er is een rechtstreeks verband met een hoge bloeddruk. 50% van de hele bevolking lijdt aan een hoge bloeddruk – en de meeste mensen weten het niet eens.

De gevolgen van een gebrekkige doorbloeding en verhoogde bloeddruk zijn al even ernstig en uiteenlopend.

Risicofactoren voor arteriosclerose en hoge bloeddruk

De hoofdzakelijke risicofactoren voor een hoge bloeddruk en arteriosclerose zijn:

Arteriosclerose en aminozuren

Alle factoren, behalve de leeftijd en het geslacht, zijn beïnvloedbaar. Zowel door de voeding als door voldoende beweging en sport en het vermijden van nicotine, kunnen de risicofactoren en het verloop van een toenemende aderverkalking positief beïnvloed worden.

Aminozuren voor een gezonde bloeddruk en gezonde bloedvaten

L-arginine

L-arginine is de basisstof die de bloedvaten regelt. De molecule stikstofoxide (NO) die de binnenwand van de bloedvaten het signaal stuurt om te verwijden, kan door het lichaam enkel uit L-arginine aangemaakt worden. Wanneer de binnenwand van de bloedvaten beschadigd is, dan zijn er voor de verwijding van de bloedvaten grotere hoeveelheden van deze signaalstof en dus ook van L-arginine nodig. Bij mensen met een slechte werking van de aders wordt er vaak een lage L-argininespiegel in het bloed vastgesteld.

Vele studies hebben aangetoond dat patiënten met risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, diabetes mellitus, vetstofwisselingsstoornissen, overgewicht, een gebrek aan beweging, roken, arteriosclerose enz. allemaal een tekort aan L-arginine en dus ook aan NO vertonen, wat typisch is voor deze aandoeningen.
Prof. Dr. Horst Robenek, Universiteitsziekenhuis Münster

Het verband tussen arginine en gezonde bloedvaten werd uitvoerig onderzocht en bewezen. In een meta-analyse van Bai et al. werd in 2009 bevestigd dat de regelmatige inname van L-arginine gedurende meerdere maanden de gezondheid van de bloedvaten aanzienlijk kan verbeteren.

1 Een meta-analyse is een systematische beoordeling van vele gelijkaardige onderzoeken en is daarom bijzonder betrouwbaar.

Het positieve effect van L-arginine op de functie van de bloedvaten kan door twee mechanismen verklaard worden. Ten eerste kan het lichaam enkel bij een toereikende beschikbaarheid van L-arginine voldoende stikstofoxide produceren, zodat de bloedvaten ontspannen. Ten tweede wordt door L-arginine de afbraak van ADMA bevorderd, een stof die de bloedvaten schade toebrengt.2

L-arginine en foliumzuur, B6 en B12

de potentie vergroten door arginineHomocysteïne is een afbraakproduct van de normale stofwisseling die de bloedvaten en zenuwen beschadigt. Het komt op natuurlijke wijze in het bloed voor, maar de concentratie moet zo laag mogelijk blijven. Voor het natuurlijke afbraakproces van homocysteïne heeft het lichaam deze B-vitamines nodig: foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.

In een groot Duits onderzoek met 477 deelnemers werd het effect van een blijvende inname van 2.400 mg L-arginine samen met foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 onderzocht.3 Meer dan 85% van de gebruikers hebben de combinatie van de werkzame stoffen aan het einde van het onderzoek als goed of zeer goed beoordeeld. De groei van het aderoppervlak kon door de combinatie van arginine en B-vitamines afgeremd worden. Het middel droeg ook bij tot de normalisering van de bloeddruk. Verschillende symptomen zoals doorbloedingsproblemen, verminderde prestaties maar ook concentratiestoornissen daalden met de helft.4

De homocysteïnespiegel kon tijdens het verloop van de studie met 28% worden verlaagd. Ook de cholesterolwaarden werden door de inname positief beïnvloed.

L-arginine werkt optimaal samen met de drie B-vitamines: ten eerste wordt de schadelijke stof homocysteïne afgebroken. Ten tweede wordt er meer NO ter beschikking gesteld aan de binnenwand van de bloedvaten (endotheelweefsel). Zo wordt de flexibiliteit van de bloedvaten, en dus de doorbloeding, blijvend ondersteund.

Als aanvulling op de drie B-vitamines kan ook betaïne bijdragen aan de afbraak van homocysteïne en zo het effect op de gezondheid van de bloedvaten verbeteren.

Betaïne en choline

Betaïne is een plantaardige stof, die uit rode biet gewonnen wordt. In het lichaam is deze stof, naast de drie B-vitamines, verantwoordelijk voor de afbraak van homocysteïne. De belangrijkste Europese instantie voor voedselveiligheid EFSA heeft het volgende bevestigd: betaïne kan bijdragen tot een daling van de homocysteïnespiegel.5

Hetzelfde geldt voor choline, want choline wordt door het lichaam in betaïne omgezet. Ook het effect van choline op het homocysteïnegehalte werd door de EFSA bevestigd.

Behalve B6, B12 en foliumzuur kan betaïne dus ook bijdragen tot een langdurige bescherming tegen aanslag in de bloedvaten.

L-carnitine

L-carnitine transporteert vetzuren tot binnenin de cellen, waar ze in de energiecentrales van de cellen (mitochondriën) in energie worden omgezet. In een onderzoek werd vastgesteld dat de schadelijke LDL-cholesterol bij diabetici door L-carnitine in grotere mate kan worden afgebroken.6

Plantaardige stoffen

Planten, de kern en schors van bomen en struiken in het bijzonder, bevatten zogenaamde OPC’s (oligomere procyanidines) en polyfenolen, als bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf en vrije radicalen. De extracten van de kern en schors, vooral extracten uit olijfbladeren, druivenpitextract en pijnboomschorsextract, werden al talrijke keren onderzocht wegens hun effect op de gezondheid van de binnenwand van de bloedvaten. Er wordt regelmatig een betere functie van de bloedvaten 7 en een normalisering van de bloeddruk vastgesteld.8

Vooral in samenwerking met L-arginine bevorderen de OPC-houdende extracten van pijnboomschors, of uit druivenpitten, de stofwisselingsprocessen in de bloedvaten. Als resultaat werden er bij meerdere onderzoeken een betere doorbloeding, een lagere bloeddruk en bij mannen een hogere potentie vastgesteld.

Extract uit olijfbladeren

Bladeren van olijfbomen (Olea Europea L.) bevatten een secundaire plantenstof “oleuropeïne“. Deze substantie schijnt een directe werking op de bloeddruk en cholesterolspiegel te hebben. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor een hoge bloeddruk, zodat olijfbladextract dubbel zo sterkt aan te bevelen lijkt.

In een klinische studie werd vergeleken, hoe olijfbladextract bij een hoge bloeddruk werkt in vergelijking met het geneesmiddel “Captopril”. De onderzoekers hebben daarbij vastgesteld dat de olijfbladeren een vergelijkbaar effect op de bloeddruk hebben. Bovendien kon een aanzienlijke daling van de cholesterolspiegel (LDL, triglyceride, totale cholesterol) vastgesteld worden. 9 De studie is consistent met andere onderzoeken over olijfbladextracten, cholesterol en bloedvetwaarden.

Extract uit pijnboomschors

Het extract van de Franse zeeden (pinus pinaster) bevat bijzonder veel proanthocyanidine. Deze anti-oxidatieve plantenstoffen lijken volgens een onderzoek uit 2007 de functies van de binnenwand van de bloedvaten (endotheelweefsel) te verbeteren.10

Bovendien toonden studies aan dat de inname van ongeveer 100 mg tot 150 mg pijnboomextract per dag het gevaar op de verklontering van bloedplaatjes (trombose) kan verlagen.11

Pijnboomschorsextract kan daarom goed gebruikt worden ter ondersteuning van gezonde bloedvaten, in combinatie met L-arginine (verbetering van de stikstofoxide-productie) en de drie vitamines B6, B12 en foliumzuur (reductie van het schadelijke homocysteïne).

Hier verder lezen!

Welke producten zijn goed voor de bloedvaten en bloeddruk?

De doorbloeding, een gezonde binnenwand van de bloedvaten en de bloeddruk worden door aminozuren en vitamines beïnvloed. Deze producten bevatten belangrijke aminozuren en vitamines voor uw bloedvaten.
Hier verder lezen!

Verwijzingen uit de literatuur:

 1. Bai Y., Sun L., Yang T., Sun K., Chen J., Hui R. (2009); “Increase in fasting vascular  endothelial function after short-term oral L-arginine is effective when baseline flow-mediated dilation is low: a meta-analysis of randomised controlled trials.”;  Am. J. Clin. Nutr. 89, 77-84.
 2. Boger RH, Ron ES. “L-Arginine improves vascular function by overcoming deleterious effects of ADMA, a novel cardiovascular risk factor.”; Altern Med Rev. 2005 Mar;10(1):14-23.
 3. Jung K., Petrowicz O. (2008); “L-arginine en foliumzuur bij arteriosclerose. De resultaten van een prospectieve, multicentrische voedingsstudie.” Perfusion 21, 148-156.
 4. Robenek, H.; “Arteriosklerose, Herzinfarkt, Schlaganfall. Therapeutisches Potential von L-Arginin”; 7. Aufl. 2013; S. 7
 5. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2052.pdf
 6. Deprosa, G., et al.; “The effect of L-Carnitine on plasma lipoprotein (a) levels in hypercholesterolemic patientes with type 2 diabetes mellitus”; Clin Ther 2003; 25(5): S.1429-1439
 7. Edirisinghe, I., Randolph, J., et al, “Effect of grape seed extract on postprandial oxidative status and metabolic responses in men and women with the metabolic syndrome – randomized, cross-over, placebo-controlled study”; Functional Foods in Health and Disease, 2013, Vol 2, Issue 12
 8. Roninson, M., et al.; “Effect of Grape Seed Extract on Blood Pressure in Subjects with Pre-Hypertension”; Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, Vol. 2, pp 155-159, 2013
 9. Susalit E1, Agus N, Effendi I, Tjandrawinata RR, Nofiarny D, Perrinjaquet-Moccetti T, Verbruggen M.; “Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: comparison with Captopril”; Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):251-8. doi: 10.1016/j.phymed.2010.08.016. Epub 2010 Oct 30.; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21036583
 10. Nishioka K, Hidaka T, Nakamura S, et al. Pycnogenol, French maritime pine bark extract, augments endothelium-dependent vasodilation in humans. Hypertens Res. 2007;30(9):775-780
 11. Araghi-Niknam M, Hosseini S, Larson DF, Rodhewald P, Watson RR.; “Pine bark extract reduces platelet aggregation.”; Int Med. 1999;2(2):73-77; and also in: Putter M, Grotemeyer KH, Wurthwein G, et al.; “Inhibition of smoking induced platelet aggregation by aspirin and pycnogenol.”; Thromb Res. 1999;95(4):155-161
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr