Deze zeven mythes zijn bij koppels met een kinderwens alom bekend, maar de meeste zijn fabeltjes. 1

Men kan enkel zwanger worden op de dag van de eisprong.

Neen. De mannelijke zaadcellen kunnen ongeveer 72 uur overleven, en sommige tot vijf dagen in de vrouwelijke vagina. Door geslachtsgemeenschap twee of drie dagen voor de eisprong kan de vrouwelijke eicel dus ook bevrucht worden. Na de eisprong blijft de eicel nog ongeveer 24 uur leven. Zoveel tijd rest er dus ook nog na de eisprong.

De cyclus duurt altijd 28 dagen

De vrouwelijke cyclus varieert per vrouw van 24 tot 36 dagen. Sommige vrouwen hebben geregeld een relatief lange of korte cyclus. Bij sommige vrouwen kan de lengte van de cyclus ook van maand tot maand variëren. Deze mythe is door de opkomst van de pil ontstaan, want door de kunstmatige hormonen in de pil duurt de cyclus 28 dagen.

Elke dag geslachtsgemeenschap vergroot de kans op een zwangerschap

Dat is niet nodig. Vooral omdat het vaak zes tot twaalf maanden kan duren voor er een zwangerschap optreedt, is het het best om gewoon te ontspannen. De man hoeft zich niet te forceren. Tenslotte overleven zijn zaadcellen drie à vijf dagen in het lichaam van de vrouw.

Tijdens de menstruatie kan men niet zwanger worden

De waarschijnlijkheid van een bevruchting door geslachtsgemeenschap tijdens de maandstonden is weliswaar niet heel groot, maar sommige vrouwen hebben al op dag vier na het einde van de menstruatie hun eisprong. Aangezien mannelijke zaadcellen tot vijf dagen kunnen overleven, kan ook geslachtsverkeer tijdens de menstruatie tot een zwangerschap leiden.

De benen omhoog houden na seks vergroot de kansen op een zwangerschap

Indien de vrouw de benen omhoog houdt, kunnen de zaadcellen immers door de zwaartekracht gemakkelijker hun weg naar de baarmoedermond vinden. Er bestaan geen studies die dat aantonen, maar baat het niet, dan schaadt het niet, dus men kan het gerust uitproberen!

Het eten van oesters maakt mannen vruchtbaarder

Er schuilt een beetje waarheid in. Oesters bevatten veel zink en aminozuren. Wie te weinig zink door de voeding opneemt, kan een te lage testosteronspiegel hebben. Aminozuren bevorderen de ontwikkeling van de zaadcellen en daarom hebben oesters doorgaans een positief effect op de aanmaak van sperma. Toch moet men in geen geval eenzijdig eten en let men best ook op andere vitamines en sporenelementen.

Gezonde voeding is voldoende om alle vitamines, sporenelementen en aminozuren op te nemen

Gezonde voeding is een theoretische hypothese die in de realiteit nauwelijks verwezenlijkt kan worden. Er werd in heel Europa en de Verenigde Staten vastgesteld dat een groot deel van de bevolking een tekort aan veel vitamines en aminozuren vertoont. Ongeveer 80% heeft een tekort aan foliumzuur, en ook aan vitamine D. Andere voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine E en vitamine C komen te weinig aan bod in ons menu. Ook de essentiële Omega-3-vetzuren DHA en EPA, die voor gezonde cholesterolwaardes en de ontwikkeling van de zenuwen zorgen, zijn nauwelijks verwerkt in de hedendaagse voeding. Bijna niemand voldoet immers aan het ideaal van de voedingswetenschappers en eet tweemaal per week vis en vijf porties groente en fruit per dag.

Een tekort aan een vitamine of sporenelement of ook aan Omega-3-vetzuren verhoogt aanzienlijk het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Door bijvoorbeeld een tekort aan foliumzuur tijdens de eerste twee weken van de zwangerschap wordt de kans op een zware misvorming (open rug of Spina bifida) viermaal zo groot. Ook de ontwikkeling van het kindje kan in het gedrang komen. Om die reden is vooral voor en tijdens de zwangerschap een consequent gezonde voeding of extra inname van vitamines en sporenelementen heel belangrijk.

  1. Fehring RJ, Schneider M, Raviele K (2006) Variability in phases of the menstrual cycle. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs 35: 376-384
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr