Men kan haaruitval een halt toeroepen met een speciale combinatie van de aminozuren cysteïne, gierstzadenextract en pantotheenzuur (vitamine B5). Dat bevestigen de resultaten van een Duits onderzoek (“Priorin-studie”).

Lichte diffuse haaruitval stoort vooral vrouwen. De haardos kan al vanaf ongeveer het twintigste levensjaar uitdunnen, vooral vrouwen vanaf vijftig jaar worden getroffen. Om de haaruitval doeltreffend te bestrijden, hoeft men niet naar hormonale geneesmiddelen te grijpen. Duitse onderzoekers hebben aangetoond dat de inname van cysteïne, gierstzadenextract en pantotheenzuur kan leiden tot een normalisering van de haargroei.

1

Het onderzoek staat ook bekend als de “Priorin-studie“. Intussen bestaan er ook alternatieven, die dezelfde werkzame stoffen bevatten, helpen om het haar voller te maken en toch duidelijk gunstiger werken.

De bewijskracht van het onderzoek

In de studie werden vrouwen met diffuse haaruitval ofwel behandeld met een geneesmiddel met alleen maar een schijnbare werking (placebo) of de combinatie van cysteïne, pantotheenzuur en gierstzadenextract. De eerste resultaten werden al na vier weken zichtbaar onder de microscoop. Na drie maanden vergeleek men de haargroei van beide groepen.

Bij de groep vrouwen, die het combinatieproduct ingenomen hadden, is de haargroei weer in een gezonde mate genormaliseerd. Bij de placebogroep was dat niet het geval. De onderzoekende huidartsen kwamen tot deze conclusie: “Vrouwen, die hun haaruitval met priorin behandelden, konden al na 3 maanden een een significante stijging vaststellen van het aantal haren in de groeifase, in vergelijking met de groep die het placebo-preparaat innam.”

Frequente oorzaak voor haaruitval: voedseltekort

Eén van de belangrijkste oorzaken voor diffuse haaruitval is een tekort aan vitamines of sporenelementen. De oorzaak is toe te schrijven aan de moderne voeding met een hoog aandeel aan suiker en witte bloem. Deze “lege koolhydraten” zitten vaak verstopt in kant-en-klaargerechten. Daardoor bevat de maaltijd wel veel energie maar niet veel levensbelangrijke vitamines en sporenelementen.

Als voorbeeld halen we een onderzoek aan, opgedragen door de Duitse regering, waarbij de eetgewoonten van 20.000 representatieve Duitsers onder de loep genomen werd. Als conclusie stelde men vast dat de meerderheid van de bevolking een gebrek aan verschillende vitaminen en sporenelementen vertoonde.2 In industrielanden treedt het vaakst een gebrek op aan:

  • vitamine D (ca. 80% – 90% van de bevolking, afhankelijk van de leeftijd)
  • foliumzuur (ca. 80% van de bevolking, alle leeftijdsgroepen, zowel mannen als vrouwen)
  • vitamine E (ca. 50% van alle leeftijdsgroepen, zowel mannen als vrouwen)
  • vitamine C (ca. 30% van de bevolking, alle leeftijdsgroepen, zowel mannen als vrouwen)
  • ijzer (ca. 75% van alle vrouwen, vooral tussen de 15 en 50 jaar)

Een tekort aan ijzer, zink of vitamine E wordt in onderzoeken wereldwijd steeds weer als oorzaak van diffuse haaruitval aangewezen. Ook een gebrek aan biotine (vitamine H) leidt tot haaruitval.

Hier verder lezen!

Welke voedingssupplementen bevorderen de haargroei?

Goede samenstellingen en hoogwaardige grondstoffen voor minder dan € 30! Deze producten voor een vollere haardos zijn aan te bevelen.
Hier verder lezen!

Verwijzingen uit de literatuur:

  1. Gehring,W., Gloor, M.; “Het fototrichogram als methode om preparaten te beoordelen die de haargroei bevorderen, bijvoorbeeld een combinatie van gierstextract, L-cysteïne en calciumpanthotenaat”, Tijdschrift voor huidziekten, 2000; 75(7/8):419-423
  2. Nationale Voedingsstudie 2008
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr