Vraagt u zich af hoe u haaruitval kunt tegengaan? Onze haren weerspiegelen onze gezondheid en zijn al sinds mensenheugenis een teken van schoonheid, gezondheid, kracht en succes. Een gezonde, volle haardos is geen toeval. Haargroei en haarvolume zijn niet enkel naar ons gevoel de spiegel van onze gezondheid en voeding. Er zit ook een kern van waarheid in:

Indien het lichaam levensbelangrijke voedingsstoffen mankeert (aminozuren, vitaminen en sporenelementen), dan concentreert het de beschikbare micro-voedingsstoffen op de vitale functies. Daarom bespaart het lichaam op voedingsstoffen, in de eerste plaats bij processen die voor het organisme het minst belangrijk zijn: de haargroei.

Het resultaat: Bij een klein gebrek aan bepaalde aminozuren, vitaminen of sporenelementen treden er niet meteen rechtstreekse klachten op. Toch krijgen de haren niet meer alle nodige stoffen om te kunnen groeien.

Bij een lage ijzerspiegel wordt dit razendsnel duidelijk: ook bij een ijzergehalte, dat volgens klinische normen nog net voldoende is, treedt er al vaak diffuse haaruitval op als symptoom. Daarbij komt een tekort aan ijzer vooral voor bij vrouwen: 75% van de vrouwen tussen de puberteit en de menopauze vertonen een ijzertekort

1. Door de inname van ijzer als voedingssupplement kan het gebrek binnen enkele weken verholpen worden.

Haaruitval en doffe, glansloze haren zijn daarom vroege indicatoren van een tekort. Het lichaam toont ons zo niet alleen dat er te weinig ijzer beschikbaar is, maar haaruitval is ook een symptoom voor een tekort aan verschillende vitaminen en aminozuren.

Bouwstenen van het haar: aminozuren

Haren bestaan voor een groot deel uit zwavelhoudende aminozuren: cysteïne en methionine. Ze spelen een rol bij de aanmaak van haarkeratine en verbinden de afzonderlijke keratinevezels aan het haar.

cysteïne en haaruitval

Voor het groeiproces in de haarwortels (follikels) zijn behalve deze twee zwavelhoudende aminozuren ook vooral vitamine C, vitamine E en de sporenelementen ijzer, zink en koper belangrijk.

Cysteïne: centrale bouwsteen van het haar

De inname van extra cysteïne in combinatie met pantotheenzuur (vitamine B5) en gerstzadenextract is zeer efficiënt gebleken bij vrouwen met diffuse, androgenetische haaruitval.

Bij een onderzoek dat in Duitsland uitgevoerd werd, stelde men vast dat de haargroei zich weer genormaliseerd had nadat men drie maanden 400 mg gerstzadenextract, cysteïne en pantotheenzuur ingenomen had. Gerstzadenextract is rijk aan silicium en lijkt bestandsdelen te bevatten die de haargroei stimuleren. Het onderzoek werd uitgevoerd met een controle op het placebo-effect en heeft statistisch belangrijke resultaten opgeleverd. Dat betekent dat men de resultaten als zeer betrouwbaar kan beschouwen.2

Methionine voor sterke haren en nagels

Het tweede sterk zwavelhoudende aminozuur methionine vormt zwavelverbindingen die de basisstructuur van de huid, nagels en vooral de haren vormen. Een in Italië gepubliceerde studie heeft het volgende vastgesteld: door de inname van methionine kan men schijnbaar een gezonde haargroei bevorderen.3

Bij stoornissen van de haar- en nagelvorming raad ik de inname van zwavelhoudende aminozuren zoals cysteïne en methionine aan, samen met zink en B-vitamines.4
Dr. Uwe Gröber, Apotheker en boekauteur

Arginine en gezonde haren

Arginine is een semi-essentieel aminozuur, dat vooral belangrijk is voor de doorbloeding. Het levert de bouwsteen NO (stikstofoxide) waardoor de haarvaten het signaal ontvangen, dat ze moeten uitzetten. Alleen wanneer als ze verwijd zijn kunnen ze voldoende bloed en voedingsstoffen transporteren.

Dat lijkt vooral belangrijk voor de haargroei te zijn, zoals een recentere studie uit 2013 heeft vastgesteld.[1 Saini, R. & Zanwar, A. A.; “Arginine Derived Nitric Oxide: Key to Healthy Skin”; Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology”; 2013, Seiten 73-82]

Vitaminen en sporenelementen voor haargroei

Ijzertekort: vaak aanwezig en oorzaak voor haaruitval

Aminozuren bij haaruitval Ongeveer 75% van alle vrouwen tussen de puberteit en menopauze vertonen een ijzertekort.[tweede resultatenbericht van de Duitse nationale voedingsstudie, deel 2, 2008] Daarbij kan een lage ijzerspiegel, die nog niet als een ijzergebrek beschouwd wordt, er al voor zorgen dat men overmatig veel haar verliest.

Een goede ijzerbron is rood vlees (rundsvlees, varkensvlees, wild) of spinazie. Wie weinig runds- en varkensvlees eet, heeft vaak een lage ijzerspiegel. Vooral bij vrouwen is het daarom raadzaam om op een ijzerrijke voeding te letten. Het kan zinvol zijn om eventueel de dagelijkse voeding met ijzer te verrijken wanneer men last heeft van haaruitval.

Vitamine E: gebrek bij 50%, inname kan haaruitval afremmen

Vitamine E is een centrale, belangrijke vetoplosbare vitamine voor de celbescherming, voor de bescherming van de huid en gevoelige cellen zoals de haarfollikels. Ongeveer 50% van de bevolking, zowel mannen als vrouwen, nemen niet eens de aanbevolen minimumhoeveelheid vitamine E op. Dit zijn geen resultaten uit ontwikkelingslanden, maar de conclusies van de Duitse nationale voedingsstudie uit 2008, een onderzoek op ongeveer 20.000 mensen dat door de Duitse regering ondersteund werd.

Het gevolg van een gebrek aan vitamine E is onder andere een verstoorde haargroei. Zo kon men tijdens een studie van acht maanden vaststellen dat door de inname van vitamine E de haargroei van de deelnemers doorgaans met 42% steeg.5

vitamine C

Cysteïne is nodig voor de haarvormingOok een gebrek aan vitamine C treedt vaak op. In alle bevolkingsgroepen vertoont ongeveer één op de drie inwoners in Duitsland een gebrek aan vitamine C en nemen deze personen niet eens de aanbevolen minimumhoeveelheid van 80 mg op. Vitamine C speelt een centrale rol bij de vormingsprocessen van keratine en is daarom essentieel voor gezonde haren, huid en nagels.

Biotine

Biotine is een wateroplosbare vitamine uit de groep van de B-vitamines. Het is bijzonder belangrijk voor de celdeling en de celstofwisseling. Een gebrek aan biotine veroorzaakt onder andere een droge huid, haaruitval en kaalheid.

Zink

Zink is één van de belangrijkste sporenelementen, omdat het een rol speelt bij meer dan 200 verschillende stofwisselingsprocessen. Een gebrek aan zink kan daarom een waaier aan symptomen veroorzaken, o.a. een versterkte haaruitval. Zink helpt ook bij de aanmaak van keratine, dat het belangrijkste bestanddeel van de haren, huid en nagels is.

Haaruitval wegens een tekort aan zink kan gemakkelijk verholpen worden door extra zink in te nemen (ongeveer 10 mg tot 15 mg per dag).

Koper

Koper is eveneens een belangrijk sporenelement voor de haargroei en vooral voor de haarkleur. Als het lichaam koper te kort komt, dan worden de haren broos, kleurloos en glansloos. Een kopertekort kan men eveneens – net zoals bij zink, ijzer en vitaminen – relatief eenvoudig verhelpen door voedingssupplementen te nemen of het voedingspatroon consequent te veranderen.

Druivenpitextract

Druivenpitextract bevat procyanidinen. Deze secundaire plantenstoffen verbeteren de doorbloeding en hebben een sterk anti-oxidatief vermogen. Door deze effecten kan men de gevoelige haarwortels beschermen en beter van voedingsstoffen voorzien. Combinatieproducten met druivenpitextracten werden in interne onderzoeken van de firma Inneov succesvol getest, maar de studies werden niet gepubliceerd.

Haaruitval tijdens en na de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap heeft een vrouw ongeveer dubbel zoveel vitaminen en sporenelementen nodig als normaal. Daarentegen is er slechts 20% meer energie nodig (dus koolhydraten en vetten). Indien men tijdens de zwangerschap niet consequent let op een gezonde voeding met zeer veel fruit en groente, maar ook met vetarm vlees, dan kan er haaruitval optreden als symptoom van bepaalde voedingstekorten.

Tijdens de zwangerschap functioneert het lichaam volgens het gekende principe, namelijk dat de belangrijkste lichaamsfuncties de hoogste prioriteit krijgen: eerst de ongeborene, daarna de moeder, en ten slotte de haren van de moeder.

Hoe snel werkt een voedingssupplement?

Om realistisch in te schatten, hoe snel een aanvulling van belangrijke aminozuren en haarvitaminen tot een zichtbaar resultaat kunnen leiden, moet men eerst begrijpen hoe het haargroeiproces functioneert. De haargroei vindt plaats in drie fasen (“haarcyclus”):

  1. Anagene fase: de groeifase van de nieuwe haarwortel, waarbij het haar in de hoofdhuid groeit. Deze anagene fase duurt tussen de twee à zes jaar. Meer dan 85% van het haar moet zich in deze anagene fase bevinden en groeien.
  2. Katagene fase: een korte overgangsfase van enkele weken. Het haar stopt met groeien en komt los van de haarpapil. 1% van het haar bevindt zich in deze tussenfase.
  3. Telogene fase: het haar groeit niet meer en is van de van de haarpapil losgekomen. De haarwortel blijft wel in de hoofdhuid vastzitten. Deze fase duurt twee tot vier maanden, maximum 15% van het haar mag zich in deze eindfase bevinden.

Daaruit volgt: iemand met een tekort aan vitaminen of aminozuren die een succesvolle behandeling volgt, zal nog gedurende minstens twee tot vier maanden haren verliezen, die al voor dit tijdstip afgestorven waren. Daarom kan men pas na twee tot vier maanden een zichtbare verbetering verwachten.

Wegens deze relatief langzame en gevoelige haarcyclus raden veel specialisten aan om met een multi-product zoveel mogelijk verschillende tekorten tezelfdertijd te verhelpen. Men beproeft z’n geluk niet met afzonderlijke vitaminen, want zo gaat er veel kostbare tijd verloren.

Hier verder lezen!

Welke voedingssupplementen bevorderen de haargroei?

Goede samenstellingen en hoogwaardige grondstoffen voor minder dan € 30! Deze producten zijn voor een vollere haardos aan te bevelen.
Hier verder lezen!

Verwijzingen uit de literatuur:

  1. zie resultatenbericht van de Duitse Nationale Voedingsstudie 2008, Deel 2; Bijlage Tab. “ijzer”
  2. Trüeb R.M.: Systematic approach to hair loss in women, Journal of the German Society of Dermatolgy 2010; 8 (4): 284- 297
  3. Alonso, L. & Fuchs, E.; “The hair cycle”; Journal of Cell Science, 2006; issue 119, Seiten 391-393
  4. Gröber, Uwe; “Orthomoleculaire geneeskunde”; 3. Aufl.; S. 192
  5. Ling et al., School of Pharmaceutical Sciences, Malaysia. Niet gepubliceerd wegens octrooibescherming
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr