L-arginine staat erom bekend dat het de bloedvaten en bloeddruk regelt. Zo kan een hoeveelheid van 3.000 mg L-arginine in combinatie met de vitamines B6, B12 en foliumzuur er permanent toe bijdragen een hoge bloeddruk te verlagen. Samen met het extract uit pijnboomschors is de zeer goede werking als natuurlijk potentiemiddel bekend geworden. Het aminozuur L-arginine speelt echter ook een belangrijke rol bij de versterking van het immuunsysteem van de mens.

Er is intussen een andere toepassing van L-arginine onderzocht: het gebruik als bestanddeel van tandpasta en het effect op tandaanslag en parodontitis. De resultaten van de studie, die in 2015 aan de universiteit van Michigan uitgevoerd werd onder leiding van Prof. Alexander Rickard, zijn veelbelovend.1 L-arginine kon bij een laboratoriumproef de vorming van tandplak in grote mate neutraliseren en de aangroei van bacteriën aanzienlijk verminderen.

Het aminozuur zou een veel ruimer toepassingsgebied kunnen hebben dan enkel als bestanddeel van een tandpasta. Tandplak, een biofilm, is immers ook vergelijkbaar met biofilms die bijvoorbeeld in ziekenhuizen voorkomen. Meer dan 50% van alle infecties in ziekenhuizen zijn aan biofilms toe te schrijven.

Zelfs wanneer men enkel het parodontitis-profylacticum in tandpasta’s zou kunnen verbeteren met L-arginine, dan nog zou het heel nuttig zijn voor de gezondheid. 24 Procent van alle Amerikanen in de VS hebben onbehandeld tandbederf. Zelfs 39% van de Amerikanen lijden aan een lichte tot middelmatige vorm van parodontitis. Bij oudere mensen vanaf 65 gaat het al om twee derden van de bevolking.

Bron:

  1. Rickard, A., et al. “L-Arginine Destabilizes Oral Multi-Species Biofilm Communities Developed in Human Saliva”; 2015; DOI: 10.1371/journal.pone.0121835
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr