L-cysteïne is een zwavelhoudend aminozuur. Het kan in het lichaam uit methionine, ook een zwavelhoudend aminozuur, opgebouwd worden. Cysteïne oxideert lichtjes naar cystine. Daarom gebruikt men voor voedingssupplementen en geneesmiddelen bij voorkeur de stabiele vorm van L-cysteïne: N-acetylcysteïne.

N-acetylcysteïne (NAC) is ook de basis voor glutathione, een combinatie van de drie aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur. Een combinatie van drie aminozuren noemt men een “tripeptide”.

Toepassingsgebieden

L-cysteïne voor haargroei

Cysteïne en haargroei Cysteïne speelt een elementaire rol bij de productie van collageen, de belangrijkste bouwsteen voor de vorming van haarkeratine. Daarnaast is collageen nodig voor de groei van de huid en nagels.

In een studie werd bij vrouwen met diffuse haaruitval vastgesteld dat de inname van cysteïne met gierstzaadextract en pantotheenzuur al na drie maanden tot een normalisering van de haargroei kan leiden.

1

Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde haardos?

L-Cysteïne, ijzer, silicium, L-arginine, zink, biotine en pantotheenzuur. Dat alles hebben uw haren nodig om te groeien!

Cysteïne voor de bescherming van cellen en zaadkwaliteit

Cysteïne en spermakwaliteitCysteïne is de rechtstreeks voorloper van glutathione. De tripeptide glutathione is een van de sterkste cellulaire anti-oxidanten. Het beschermt de cellen tegen beschadiging door oxidatieve stress.

Behalve algemene invloeden op het immuunsysteem en het verouderingsproces werd ook het effect op de zaadvorming bij mannen onderzocht. Daarbij werd vastgesteld dat de inname van glutathione de vorming van sperma duidelijk kan verbeteren.2 In een onderzoek op mannen met examenstress stelde men vast dat stress resulteert in een laag gehalte glutathione in het sperma en dus in een slechte spermakwaliteit.3

Immuunsysteem versterken

De anti-oxidatieve eigenschappen van cysteïne of glutathione lijken ook het immuunsysteem te ondersteunen. Al in 1991 werd vastgesteld dat de inname van cysteïne de functie van de lymfocyten bevordert.4 Zoals een recentere studie bevestigt, zijn de ontstekingsreacties van het lichaam beduidend minder fel als men cysteïne inneemt. In het klinisch onderzoek werd ook vastgesteld dat genezingsprocessen sneller verlopen.5

Hier verder lezen!

Hoe kan men zijn kansen op een zwangerschap vergroten?

Behalve L-cysteïne hebben andere aminozuren, vitaminen en anti-oxidanten duidelijke positieve effecten op de waarschijnlijkheid van een zwangerschap.
Hier verder lezen!

Dosering

NAC wordt als slijmoplossend medicament bij hoesten doorgaans aangeraden in een dosering van 600 mg per dag. Meestal gebeurt dit onder de naam “ACC” als afkorting voor acetyl-L-cysteïne. Let bij medicatie wel altijd op de aanbevolen doseringen.

Voor langdurig gebruik raadt men een dosering van 50 à 100 mg L-cysteïne per dag aan, in dat geval zijn cysteïne-preparaten als een veilig voedingssupplement verkrijgbaar.

Nevenwerkingen

In de vorm van N-acetylcysteïne (NAC) bevordert cysteïne de vochtafscheiding en maakt het zo slijm los. Bij hoesten wordt het daarom als geneesmiddel ingenomen om de hoest los te maken. In dat geval mogen er geen middelen ingenomen worden die de hoestprikkel onderdrukken (anti-tussiva).

Overigens is L-cysteïne goed verdraagbaar en geschikt voor een langdurige inname in de hierboven vermelde doseringen en ook meer dan 500 mg.

Verwijzingen uit de literatuur:

  1. W. Gehring, M. Gloor; “Het fototrichogram als methode om haargroeibevorderende preparaten te beoordelen, bijvoorbeeld een combinatie van gierstzaadextract, L-cysteïne en calciumpanthotenaat”; Tijdschrift voor huidziekten, 2000; 75(7/8):419-423
  2. Lenzi A, Culasso F, Gandini L, et al. Placebocontrolled, double blind, cross-over trial of glutathione therapy in male infertility. Hum Reprod 1993; 8:1657-1662
  3. Eskiocak S., Gozen A.S., Yapar S.B., et al.; “Concentratie van glutathione en vrije sulfhydryl in het zaadplasma van gezonde geneeskundestudenten tijdens en na examenstress”; Hum Reprod 2005; 20(9):2295-600
  4. Dröge W, Eck HP, Gander H, Mihm S. Modulation of lymphocyte functions and immune responses by cysteine and cysteine derivatives. Am J Med (1991) 91: pp. 140-144. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1928206
  5. Jones et al, “Targeting oxidized cysteine through diet could reduce inflammation and lower disease risk”; ScienceDaily, Mar. 31, (2009)
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr