L-methionine is een essentieel aminozuur. De “L-” aan het begin wijst erop, zoals bij quasi alle proteïnogene aminozuren, dat het om de linksdraaiende vorm gaat. Samen met cysteïne bevat methionine zwavel. Deze beide zwavelhoudende aminozuren zijn vooral bekend als bouwsteen van keratine en dus belangrijk voor de haargroei. Het lichaam kan tot drie vierden in zijn behoefte aan methionine voorzien, doordat cysteïne in de stofwisseling naar methionine omgezet wordt.

De behoefte aan methionine stijgt door de toevoer van proteïnen. Aangezien de stofwisseling methionine en cysteïne in elkaar kan omzetten, is bij de beoordeling van de opnamehoeveelheden de totale hoeveelheid van cysteïne en methionine belangrijk. Tijdens de regeneratiefase na het sporten of na kwetsuren is de behoefte aan methionine eerder hoog.

Methionine-stofwisseling en SAMe

Het lichaam zet methionine om in S-adenosyl-L-methionine, doorgaans afgekort als “SAMe”. SAMe is de voorloper van cysteïne, een verbinding van twee cysteïne-moleculen. Ook taurine kan het lichaam zelf aanmaken uit SAMe. Men kan daarom behalve methionine ook SAMe innemen.

Werking en functies van methionine

Methionine levert zwavel, die heel belangrijk is voor talrijke stofwisselingsprocessen. Vooral gewrichtskraakbeen en haar zijn rijk aan methionine en daarom afhankelijk van een toereikende aanvoer van zwavelhoudende aminozuren.

methionine bij artroseReeds in 2004 werd een vooraanstaande studie gepubliceerd waarin de werking van SAMe bij kniearthrose onderzocht werd. De wetenschappers concludeerden na 16 weken dat SAMe net zo goed werkt als een andere pijnstiller dat aan de deelnemers toegediend werd, en duidelijk beter is dan een placebo (controlepreparaat dat niet werkzaam is).

1 Het schijnt de ontstekingsprocessen te beperken en de aanmaak van kraakbeen te stimuleren.2

Methionine verlaagt de histaminespiegel en is daarom bijzonder belangrijk bij reacties als gevolg van een ontsteking of allergie. Bij terugkerende urineweginfecties is het gebruik van 1.500mg tot 3.000 mg methionine per dag doeltreffend gebleken.3

Er werd vastgesteld dat de wondgenezing verbetert door de inname van methionine. Methionine vertoont lichte anti-oxidatieve eigenschappen. Het is ook een voorloper van glutathione, één van de sterkste wateroplosbare anti-oxidanten.

Bij depressies wordt methionine toegepast deels omdat het een rol speelt bij de synthese van verschillende transmitterstoffen.

Ook indien het lichaam zelf carnitine aanmaakt, is er methionine nodig.

Methionine in levensmiddelen

Werking van methionineGoede bronnen van methionine in de dagelijkse voeding zijn:

  • Eieren (namelijk het eiwit)
  • Vis, bijv. zalm
  • Lever
  • Haver
  • Noten, vooral paranoten

De hoeveelheid methionine bedraagt minder dan 1 gram per 100 gram van de proteïnebron. Melk en melkproducten bevatten eerder weinig methionine. Wie proteïnepoeder gebruikt als ondersteuning van zijn voeding, kiest het best voor proteïneproducten op basis van eieren, om een optimale toevoer van methionine te bereiken. Indien men aminozuurmengsels met caseïne gebruikt (het standaard proteïnepoeder), dan moet men dat met methionine aanvullen.

Methionine nevenwerkingen

Methionine wordt doorgaans goed verdragen en veroorzaakt met een dosering van 5 gram per dag geen bijwerkingen.

Hoge dagelijks innamehoeveelheden van meer dan 7 gram geïsoleerde methionine kunnen tot een hogere homocysteïnespiegel leiden. Bij voeding of voedingssupplementen die heel rijk zijn aan methionine, moet men daarom opletten dat men ook voldoende B-vitamines B6, B12 en foliumzuur opneemt. Deze drie B-vitamines zijn belangrijk voor de afbraak van homocysteïne in het lichaam.

Hoeveelheden van meer dan 10 gram methionine per dag kunnen ook de uitscheiding van calcium in de hand werken. Op lange termijn kan dat tot osteoporose leiden (broze beenderen). Vooral vrouwen die veel methionine opnemen, moeten er daarom letten dat ze over voldoende calcium, vitamine D en vitamine K beschikken.

Studies:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15102339
  2. Hosea Blewett Hj; “Exploring the mechanisms behind S-adenosyl-l-methionine (SAMe) in the treatment of osteoarthritis”, crit rev Food Sci Nat 2008, May; 48(%):458-463
  3. Fünfstück R et al., “Prevention of reinfection by L-methionine in patients with recurent urinary tract infection”; Med Klin (Munich) 1997, 92(10): 573-581
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr