L-thyroxine is een niet-proteïnogeen aminozuur dat in het lichaam als hormoon functioneert. Net als jodium is het een belangrijk onderdeel van de stofwisselingsprocessen in de schildklier.

L-thyroxine is – in tegenstelling tot de meeste aminozuren – alleen als geneesmiddel toegelaten.

Gebruik van L-thyroxine

L-thyroxine wordt gebruikt bij een langzame werking van de schildklier (hypothyreose). Als begeleidende behandeling bij een te snelle werking van de schildklier, wanneer deze succesvol met thyreostatica behandeld wordt, wordt er eveneens L-thyroxine toegepast.

De dosering bij baby’s en kleine kinderen bedraagt per dag ongeveer 10 tot 15 µg (microgram) per kilogram lichaamsgewicht. Wanneer bij een pasgeborene een traag functionerende schildklier niet snel behandeld wordt, kunnen er achterstanden in de mentale en fysieke ontwikkeling optreden.

Bij een langdurige behandeling ligt de dagdosis doorgaans tussen de 12,5µg en 200µg.

Een verdere toepassing van L-thyroxine is nodig als men gediagnosticeerd werd met een slecht werkende schildklier.

Wanneer men L-thyroxine in pilvorm gebruikt, moet men het op een nuchtere maag voor het ontbijt innemen.

Nevenwerkingen

De inname van L-thyroxine kan de energieomzetting van de mens verhogen, maar het aminozuur mag om die reden zeker niet als “dieetpil” worden beschouwd. Een overdosering kan een insuline-resistentie veroorzaken. Bovendien wordt er bij vrouwen na de menopauze een verhoogd risico op osteoporose waargenomen. Ten slotte kan een overdosering tot de dood leiden.

Wisselwerkingen

De gelijktijdige inname van L-thyroxine en calcium of ijzer kan de biologische beschikbaarheid van L-thyroxine aanzienlijk verminderen.1

Neem daarom niet tegelijkertijd ijzer- of calciumpreparaten of bespreek dit vooraf met uw arts.

Frequentie van het gebruik

L-thyroxine is één van de tien meest verkochte geneesmiddelen in de apotheek. Alles bijeen schrijven artsen in Duitsland alleen al ongeveer 1,2 miljard dagdosissen voor per jaar.

Belangrijke aanwijzing: Deze informatie dient alleen als algemene info en kan nooit het advies van uw arts of apotheker vervangen. Aangezien dit geneesmiddel uitsluitend op voorschrift verkrijgbaar is moet u, omwille van uw gezondheid, het gebruik ervan te allen tijde met uw arts of apotheker bespreken.

  1. Mersebach, H., Rasmussen, A. K., Kirkegaard, L., et al., Intestinal adsorption of levothyroxine by antacids and laxatives: case stories and in vitro experiments. Pharmacol. Toxicol. 84 (1999) 107-109.
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr