Het essentiële aminozuur leucine staat als deel van de “aminozuren met vertakte ketens of BCAA (Branched Chained Amino Acids) erom bekend dat het spierweefsel weer helpt op te bouwen. Dat is niet alleen interessant bij krachtsport, maar ook op hogere leeftijd. Leucine is namelijk niet alleen een belangrijk bestanddeel van proteïnen, maar de inname van leucine werkt ook heel doeltreffend tegen de afbraak van spieren op hogere leeftijd. Dat was de uitkomst van een systematische analyse van verschillende onderzoeken, die in het Britse “British Journal of Nutrition” gepubliceerd werd.

In totaal werden negen studies door de wetenschappers uitgekozen en geanalyseerd. Het gaat uitsluitend om onderzoeken op groepen oudere mensen, die volgens een hoogwaardige selectie samengesteld waren (dubbelblind, willekeurig) en die in belangrijke wetenschappelijke bibliotheken zoals Medline of Cochrane gepubliceerd zijn.

Bij de onderzoeken werd het zeer kortstondige effect van leucine op de proteïnesynthese onderzocht (enkele uren) maar er werd ook gedurende langere periodes geobserveerd (tien dagen tot drie maanden).

De bevinding van de wetenschappers luidt als volgt:

“The results showed that the muscle protein fractional synthetic rate after intervention significantly increased in the leucine group compared with the control group. These findings suggest that leucine supplementation is useful to address the age-related decline in muscle mass in elderly individuals, as it increases the muscle protein fractional synthetic rate.”

In het Nederlands: door leucine te nemen, kan bij oudere mensen de proteïnesynthese efficiënt bevorderd worden. Met leucine is er dus een meetbare ondersteuning van de spieropbouw mogelijk. Oudere mensen kunnen door leucine in te nemen namelijk spierafbraak als gevolg van de leeftijd doeltreffend tegengaan.

Studie: Zhe-rong Xu, et al., “The effectiveness of leucine on muscle protein synthesis, lean body mass and leg lean mass accretion in older people: a systematic review and meta-analysis”, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition / Volume 113 / Issue 01 / January 2015, pp 25-34

Click edit button to change this text.

Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr