Methionine is een zwavelhoudend aminozuur. Zwavel is een van de belangrijkste bouwstenen van het menselijk kraakbeen. Bij studies werd vastgesteld dat het kraakbeen bij mensen met gezonde gewrichten driemaal zoveel zwavel bevat als bij mensen met artrose.

1

De oorzaak daarvan kan zowel zwavelarme voeding zijn, als ook een zwavelstofwisseling die niet optimaal verloopt. Stofwisselingsstoornissen treden vaak op door een gebrek aan vitaminen en sporenelementen. Een factor die bijdraagt aan een zwaveltekort is dat veel medicijnen, die bij artrose voorgeschreven worden, extra zwavel binden. Het tekort aan zwavel bij artrose wordt zo vooraf bepaald.

Maar betekent dat ook, dat men door een extra inname van zwavel in de vorm van het aminozuur methionine de artrose kan verzachten?

Ja, methionine kan pijn bij artrose verzachten, net zoals pijnstillers, beweert een Amerikaanse studie.2 Bij het onderzoek werden aan telkens dertig personen ofwel klassieke pijnstillers voor artrose ofwel methionine toegediend. Het experiment duurde acht weken. Al na vier weken ging het beter met de patiënten uit beide groepen. Na acht weken was de beterschap bij beide groepen nog duidelijker merkbaar. Er was echter geen verschil tussen de groep die methionine nam en de groep die pijnstillers nam!

Het grote voordeel van methionine is dat er tot op vandaag in veel verschillende onderzoeken nog geen enkele bijwerking kon worden vastgesteld.3 Van pijnstillers daarentegen wordt gevreesd dat ze, bij een langdurige gebruik, de kans op een hartinfarct duidelijk verhogen.

Welke aminozuren, aminosuikers en vitamines behalve methionine nog belangrijk zijn voor een gezonde stofwisseling van het kraakbeen, kunt u hier lezen.

Zoekt u naar een zinvol voedingssupplement voor uw gewrichten? Hier hebben we de vijf vermoedelijk beste middelen vergeleken. Sommige bevatten ook methionine.

Verwijzingen uit de literatuur:

  1.  Soeken KL. et al.;”Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis”; Journal of Family Practice, 2002; 51: 425-430.
  2. Maccagno A et al.; “S-Adenosylmethionine in the treatment of osteoarthritis”; Am J Med. 1987 Nov 20; 83(5A):72-7.
  3. Ursini F et al.; “Alternative and Complementary Therapies” 2009; 15, issue 4:173-177
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr