Met L-arginine en pijnboomschorsextract kon men bij twee onderzoeken veel meer succes boeken dan L-arginine alleen om een erectiele dysfunctie te behandelen.

L-arginine alleen: onduidelijke resultaten

L-arginine is het enige uitgangspunt voor de lichaamseigen vorming van de molecule NO (stikstofmonoxide). NO regelt de tonus van de bloedvaten, d.w.z. het stuurt een signaal naar de binnenwand van de bloedvaten (endotheelweefsel), dat het bloedvat moet uitzetten. Het is eveneens belangrijk bij het regelen van het aan- en ontspannen van de spieren.

De hoop om met pure L-arginine een natuurlijk, eenvoudig en zeer goed verdraagbaar potentiemiddel te creëren, kon helaas niet helemaal ingelost worden. De uitgevoerde studies hebben wel een behoorlijk effect aangetoond. In het bijzonder bij een dosering van 3.000 mg per dag en minder is het effect vermoedelijk te zwak.

De beste resultaten behaalde men met een dosering van 5.000 mg L-arginine per dag.1

Arginine en extract uit pijnboomschors

Eerste onderzoek 2003

De combinatietherapie van L-arginine en pijnboomschorsextract bleek heel doeltreffend te zijn. Al in 2003 onderzochten Stanislavov en zijn collega’s die combinatie.2 Ze lieten mannen met lichte tot matig zware erectiestoornissen eerst alleen 1.700 mg L-arginine innemen, daarna vier weken L-arginine met 40 mg pijnboomschorsextract en na nog eens vier weken L-arginine met 80 mg pijnboomschorsextract.

Het resultaat: bij de inname van enkel L-arginine (dagelijks 1.700 mg) trad er geen enkele meetbare verbetering op. Met het gebruik en de hogere dosering van pijnboomschorsextract in combinatie met L-arginine meldde de meerderheid van de mannen een duidelijke daling van hun potentieproblemen.

Studies uit 2008 bevestigen de resultaten

Het eerste onderzoek heeft wegens zijn opbouw niet enkel bevestiging gekregen maar ook kritiek in het vakgebied losgemaakt. Er werd namelijk niet vergeleken of deelnemers ook reageerden op een preparaat zonder werkzame eigenschappen, een zogenaamd placebo.

In 2008 hebben dezelfde auteurs nog eens de combinatie van arginine en pijnboomschorsextract en bij erectiestoornissen onderzocht.

3 De opzet van de studie werd aan de hoogst mogelijke eisen onderworpen. Als dubbelblind en willekeurig onderzoek met controle van het placebo-effect (“Gold Standard”) kunnen de resultaten van dergelijke studies als zeer sterk en betrouwbaar beschouwd worden.

Het resultaat van dit onderzoek: meer dan 90% van de mannen die deze combinatie innamen, meldden dat hun seksleven erop vooruit was gegaan. Van de deelnemers, die de placebo ingenomen hadden, meldde nauwelijks iemand een verbetering.

In een andere gelijkaardige studie met dagelijks 2.800 mg L-arginine plus 80 mg pijnboomschorsextract werd het effect op 124 patiënten gedurende zes maanden bijgehouden.4 De resultaten van de voorgaande onderzoeken werden bevestigd: de combinatie van arginine en pijnboomschorsextract is doeltreffend bij een erectiele dysfunctie.

% Werking bevestigd

90%

Verwijzingen uit de literatuur:

  1. Chen et al.;”Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study.”; BJU Int. 1999 Feb;83(3):269-73.; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10233492
  2. Stanislavov R1, Nikolova V. “Treatment of erectile dysfunction with pycnogenol and L-arginine.” J Sex Marital Ther. 2003 May-Jun;29(3):207-13.
  3. Stanislavov R1, Nikolova V, Rohdewald P.; “Improvement of erectile function with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial.”; Int J Impot Res. 2008 Mar-Apr;20(2):173-80. Epub 2007 Aug 16.
  4. Ledda A1, Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Schönlau F.; “Investigation of a complex plant extract for mild to moderate erectile dysfunction in a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-arm study.”;BJU Int. 2010 Oct;106(7):1030-3. doi: 10.1111/j.1464-410X.2010.09213.x. Epub 2010 Feb 22., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20184576
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr