Taurine (chem.: 2-amino-ethaansulfonzuur) is een zwavelhoudend aminozuur. Het behoort niet tot de 20 proteïnogene aminozuren. Taurine wordt in de lever gevormd uit cysteïne, methionine en vitamine B6. Het is van essentieel belang bij kleine kinderen en premature baby’s.

Taurine is na glutamine het aminozuur dat het meest in de celvloeistof en in de pool van vrije aminozuren aanwezig is. De retina, het centrale zenuwstelsel, de lymfocyten en de trombocyten bevatten een bijzonder hoog gehalte taurine.

Taurine is een gepromoot bestanddeel van de energy drink Red Bull®. Eén blikje (250 ml) bevat ongeveer 1g taurine. De oppeppende werking komt echter niet door alleen taurine tot stand, maar ook door de cafeïne in deze energy drink.

Functies van taurine

Taurine is een sterk anti-oxidant. Het speelt een rol bij de processen van de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel, de stabilisering van celmembranen en het immuunsysteem. Het hindert de oxidatie van vooral vetten en kan zo het netvlies tegen oxidatieve schade beschermen.

De suikerstofwisseling heeft taurine nodig voor de glycolyse en gluconeogenese.

Ogen / bescherming van het netvlies

taurine en gezondheid van de retina De hoogste taurineconcentraties in het zenuwstelsel zijn aanwezig in de fotoreceptoren van de retina. Taurine helpt vermoedelijk om de oxidatie (dus de aantasting) van meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3 DHA en EPA) in het netvlies te neutraliseren. Zo kan het de fotoreceptoren beschermen. Een wegname van de taurineopslag bij dierproeven leidde tot een aantasting van de fotoreceptoren.

Bij een ouderdomsgebonden maculadegeneratie (OMD) of ouderdomsgebonden cataract raadt men daarom de inname van 500 mg à 2.000 mg taurine per dag aan. Dit moet gebeuren door de inname van omega 3-vetzuren en anti-oxidanten, vooral de carotinoïden luteïne en zeaxanthine.

Diabetes mellitus

Diabetici hebben in vergelijking met gezonde personen een lage taurinespiegel. Een inname van taurine kan daarom onder bepaalde omstandigheden een positieve invloed hebben op de complicaties van een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetische retinopathie.

Immuunsysteem

Taurine is in hoge concentraties in de cellen van het immuunsysteem aanwezig (leukocyten en trombocyten). Taurine kan de activiteit van het immuunsysteem of het vrijkomen van interleukine-1 stimuleren.

1

Hoger hartslagvolume

De inname van één gram taurine kan het hartslagvolume tijdens de regeneratiefase na het sporten met 20% verhogen.2 Dat is een reden waarom sporters een blikje Red Bull® drinken na de training.

Dosering van taurine

Apothekers en voedingswetenschappers raden een dagelijkse dosis van 200 à 500 mg aan voor een algemene preventie. Bij diabetes, oogziektes, mucoviscidose of topsport worden ook dosissen van meer dan 500 mg tot maximaal 4.000 mg per dag aangeraden.3 De dosis, vooral indien deze meer dan 500 mg bedraagt, moet gespreid over de hele dag en tussen de maaltijden ingenomen worden.

Nevenwerkingen

Taurine vormt onder de aminozuren geen uitzondering en is over het algemeen een zeer veilige stof. Het is niet giftig en kan gemakkelijk opgeslagen worden. Bij een dosering van meer 2.000 mg kunnen er zeer lichte maagklachten ontstaan (zeer zelden).

Diabetici mogen taurine in hoge dosissen enkel onder toezicht innemen, aangezien er bij deze personen hoofdpijn en misselijkheid kan worden waargenomen.

  1. Gröber, U.; “Orthomoleculaire geneeskunde”; 2008; pp. 204
  2. Bau, W., Weiss, M., “The influence of Taurine containing drink on cardiac parameters before and after exercise measured by echocardiography”, Amino Acids (2001), 20(1): pp. 75-82
  3. Gröber, Uwe; “Micro-voedingsstoffen. Metabolic Tuning – Preventie – Therapie”; 3. Aufl. 2011; S. 341
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr