Er wordt algemeen aangenomen dat bij vrouwen het veertigste levensjaar de magische grens qua familieplanning inluidt. Daarnaast is het een hardnekkige opvatting dat een zwangerschap vanaf het veertigste levensjaar niet meer mogelijk zou zijn. Evenzeer is het een mythe dat elke vrouw voor haar veertigste probleemloos zwanger kan worden.

Geen van deze denkwijzen is helemaal correct. Want de waarschijnlijkheid van een zwangerschap of het risico op onvruchtbaarheid bij de vrouw verandert al vanaf het twintigste levensjaar. Met een beetje geluk kan een vrouw na haar veertigste wel nog een kind krijgen – ook zonder ingrepen zoals in-vitro fertilisatie (IVF).

Waarschijnlijkheid van een zwangerschap volgens leeftijd

De waarschijnlijkheid om na drie cycli zwanger te worden, door geslachtsgemeenschap zonder bescherming, bedraagt op heel jonge leeftijd iets meer dan 86%. Al op 25-jarige leeftijd daalt die kans aanzienlijk. Vanaf het vijfendertigste levensjaar wordt slechts nog één vrouw op twee zwanger na drie cycli zonder bescherming.

Reden daarvoor is dat er niet meer bij elke cyclus een eisprong plaatsvindt. Bovendien zijn de biologische omstandigheden bij een vrouw van vijfendertig jaar niet meer zo goed als toen ze twintig jaar was. Hoe de kans op een zwangerschap daalt volgens de leeftijd, wordt in deze grafiek weergegeven:

 

Waarschijnlijkheid van onvruchtbaarheid en leeftijd van de vrouw

In dezelfde mate stijgt de kans op onvruchtbaarheid bij de vrouw naarmate ze ouder wordt. “Onvruchtbaarheid” betekent: ook na vele cycli en geslachtsverkeer zonder bescherming treedt er geen zwangerschap op.

De procentuele kans kunt u in deze grafiek aflezen:

 

In het bijzonder voor vrouwen vanaf dertig jaar is het daarom des te belangrijker om een zwangerschap te plannen en de kansen te bevorderen.

Kan een vrouw haar vruchtbaarheid verhogen?

Men mag aannemen dat een gezonde voeding, een normaal gewicht, het vermijden van toxische stoffen en zware metalen in de omgeving, en een stressvrij leven van de vrouw de kans op een zwangerschap positief beïnvloeden. Een bewijs op wetenschappelijk vlak is er echter niet voor deze stelling.

Wat is er raadzaam voor een gezonde zwangerschap?

Vooral de vrouw zelf kan iets ondernemen voor een gezond verloop van haar zwangerschap. Zo zijn foliumzuur, Omega-3 (DHA en EPA uit visolie), ijzer en vitamine B van essentieel belang voor de ontwikkeling van de foetus tijdens de eerste weken en maanden. Vele studies hebben hier al de nadruk op gelegd: vrouwen die voor de zwangerschap tot het einde van de borstvoeding vitaminerijke voeding eten of voedingssupplementen met foliumzuur, Omega-3, ijzer en vitamine B innemen, ondervinden minder complicaties tijdens de zwangerschap. Bovendien bestaan er sterke aanwijzingen dat de motoriek, de hersenen en het immuunsysteem van het kindje zich beter kunnen ontwikkelen.

Reeds voor de zwangerschap worden de voorwaarden al gecreëerd voor de latere ontwikkeling van het kind. In Europa lijden ongeveer 85% van alle vrouwen aan een tekort aan foliumzuur. Door een gebrek aan foliumzuur wordt het risico op spina bifida (open rug) viermaal zo groot. Daarom raden vrouwenartsen aan om al tijdens het plannen van een zwangerschap de voeding doelgericht aan te vullen. Wanneer de vrouw merkt dat ze zwanger is (ongeveer in de zesde week), dan kan een tekort aan foliumzuur al onherstelbare schade aan het ruggenmerg van de foetus aangericht hebben.

De kans op een zwangerschap kan men door deze maatregelen verhogen:

  1. De vruchtbare dagen bepalen en rond de vruchtbare periode (drie dagen voordien en één dag voordien) seks hebben.
  2. Onmiddellijk voor de vruchtbare dagen wordt er aangeraden dat de man zich onthoudt.
  3. De ontwikkeling van mannelijke zaadcellen kan door een doelgerichte en gezonde voeding met veel sporenelementen, vitamines, aminozuren en antioxidanten aanzienlijk bevorderd worden. Lees er hier meer over.

De vrouw zelf kan door een gezonde voeding de kans op een zwangerschap vermoedelijk niet beïnvloeden.

Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr